25 вересня, 2021

ЕНЕРГЕТИКИ: КОРИСТЬ І ШКОДА, СКЛАД, ВПЛИВ НА ОРГАНІЗМ

Що таке енергетичний напій 

Енергетичний напій – це напій, що містить невелику кількість алкоголю або взагалі його не містить. Головним компонентом такого роду продукції є кофеїн
Найбільшу популярність енергетики набирають у:
- студентів, 
-школярів-підлітків,
-робітників, 
-спортсменів. 
Таке поширення напою обумовлено його здатністю стимуляції центральної нервової системи і тонізації організму

Енергетичні напої діляться на три групи: 

1.Енергетики, що містять кофеїн. 
2.Спортивні енергетики для відновлення енергії м’язів. 
3.Енергетики, багаті вітамінами і мікроелементами. 

Спортивні енергетики або ізотоніки містять в собі ряд електролітів, яких немає в складі енерготоніків. Вони менш небезпечні для організму, але також можуть принести шкоду.

Що ж входить до складу енергетиків? 


Асортимент таких напоїв досить широкий і продовжує поповнюватися новими марками. Однак, у більшості  випадків склад напою являє собою класичну композицію, змінюватися можуть тільки пропорції та смакові характеристики. Зазвичай ефект від енергетичного напою забезпечується наступними його складовими:

  • Кофеїн – послаблює відчуття втоми й сонливості, стимулює роботу мозку, підсилює серцеву діяльність (скорочення серцевого м’яза) і розширює кровоносні судини. Великі дози кофеїну призводять до виснаження нервових клітин.
  • Теобромін алкалоїд, схожий за своїми властивостями з кофеїном, забезпечує збудження серцевого м’язу, стимулює роботу нервової системи.
  • Сахароза і глюкоза – цукри, що володіють поживними властивостями, чим забезпечується, по-перше, смаковий, а по-друге, незначний у порівнянні з іншими, але все ж енергетичний ефект.
  • Таурин – потужний антиоксидант, природним шляхом синтезується в організмі людини з амінокислоти цистеїн, покращує енергетичні й обмінні процеси.
  • Екстракти женьшеню і гуарани – стимулюють нервову систему, зменшуючи стомленість і сонливість, підвищують артеріальний тиск і м’язовий тонус, загальну працездатність. Гуарана є афродизіаком, її передозування призводить до безсоння, відчуття тривоги і стрибків артеріального тиску.
  • Вітаміни, найчастіше групи В.
  • Барвники, консерванти, підсилювачі смаку.

На кожній банці з енергетичним напоєм вказано їх чудовий ефект, але виробники не можуть обійти увагою і побічні ефекти свого продукту, а тому роблять приписку про те, що передозування (а це 0,5 л в день і більше ) небезпечне для здоров’я. Тим не менш, напої в тарі  ємністю в півлітра знаходяться у вільному продажу – уникайте їх придбання, прийом такої дози небезпечний!

Візьміть на замітку наступні рекомендації:

  • Рекомендованою добовою дозою енергетика для дорослої здорової людини є одна банка ємністю 250 мл.
  • Ніколи не поєднуйте енергетичні напої з алкогольними, в організмі починаються або протилежні (розслаблення і тонізація), або підсилюючі один одного (робота міокарду) процеси.
  • Ніколи не приймайте енергетичні напої до або після фізичних навантажень.
  • Енергетики заборонено приймати в будь-якій кількості особам до 18 і після 50 років, вагітним та особам з хронічними захворюваннями.
  • Будь-які розлади серцево-судинної та нервової систем є абсолютним протипоказанням до вживання енергетиків.



Отже, споживання енергетичних напоїв ніколи не принесе очевидну користь організму, їх можна порекомендувати для разових, вкрай рідкісних прийомів. 

Важливо в цьому випадку розумно підходити до запозичення енергії у свого організму і відновляти сили природним шляхом.

Немає коментарів:

Дописати коментар

  ЧОМУ НЕБЕЗПЕЧНІ РТУТНІ ТЕРМОМЕТРИ? Ртуть  – це рідкий метал, який   широко використовується в електротехнічній промисловості та приладобу...