22 березня, 2020

Чистий природний газ не має запаху, тоді що ми відчуваємо під час витоку газу?

Природний газ стрімко витісняє традиційний вугілля з світового паливного ринку. Все більше і більше країн переходять на блакитне паливо, віддаючи перевагу більш екологічно чистого та зручного виду енергоресурсів. Але природний газ, який надходить в наші будинки і котельні, має одну істотну відмінність порівняно з природним газом, який видобувають на родовищах.
За оцінками експертів, запасів природного газу при існуючих темпах видобутку людству вистачить на 50-60 років. Природний газ від місць видобутку до споживачів транспортується за допомогою трубопроводів або на морському транспорті.
Картинки по запросу "чи пахне газ"
В процесі експлуатації газового обладнання трапляються непередбачені ситуації, коли газ виходить з-під контролю і потрапляє в житлові приміщення. При цьому відчувається різкий, неприємний запах, який дозволяє виявити витік. Насправді ж ми не відчуваємо запах природного газу, а зовсім іншої речовини. Справа в тому, що природний газ на 90-98% складається з метану, який не має ні кольору ні запаху. Визначити його присутність в повітрі можливе тільки за допомогою лабораторного аналізу. Для того, щоб убезпечити споживачів і запобігти вибух, який може статися в результаті контакту метану з джерелом відкритого вогню, було вирішено зробити природний газ пахне. Щоб люди змогли визначити витік газу по запаху і уникнути нещасних випадків, природний газ стали додавати спеціальна речовина меркаптанякий має виразний неприємний запах. 


Меркаптан додається до природного газу на газорозподільних станціях, які розташовані перед населеними пунктами. З цієї причини, весь побутовий газ, що надходить в житлові будинки та котельні, має специфічний запах, якого позбавлений природний газ.

Немає коментарів:

Дописати коментар

  ЧОМУ НЕБЕЗПЕЧНІ РТУТНІ ТЕРМОМЕТРИ? Ртуть  – це рідкий метал, який   широко використовується в електротехнічній промисловості та приладобу...