21 березня, 2020



Запах повітря після дощу, шо це?

Всім добре відомо як незвично пахне повітря після грози. Цей запах обумовлений утворенням під час електричних розрядів озону, який недарма в перекладі з грецького означає «пахучий». Характерний запах озону не сплутати ні з чим - він пахне свіжістю.
  • Озоном називається проста речовина, яка складається з трьох атомів кисню. 
  • Молекулярна формула - O3 
  • Молекулярна маса 48, що важче за кисень в 2,5 рази. 
  • Молекула О3 нестійка і при достатніх концентраціях у повітрі, за нормальних умов, мимовільно за кілька десятків хвилин перетворюється на O2 з виділенням тепла.
                                                                   2О3=3О2+Q
Озоновий шар знаходиться на відстані від 19 до 35 км над поверхнею Землі. 
Озон утворюється і близько до поверхні Землі під час грози, при ударі блискавки, і в рентгенівському обладнанні.
  • Озон з'єднується з іншими речовинами значно швидше, ніж кисень, це більш реакційно здатна речовина. 
  • За рахунок своїх окисних здібностей озон дуже швидко вбиває бактерії, з цієї причини його використовують для очищення води і повітря в приміщеннях.
Вперше озон був виявлений в 1785 році голландським фізиком Ван Марумом. У 1850 році була виявлена висока активність озону як окиснювача і його здатність приєднуватися до подвійних зв'язків у реакціях з багатьма органічними сполуками. Обидва ці властивості озону в подальшому знайшли широке практичне застосування
.
Озон, будучи одним з найсильніших окиснювачів, володіє сильними дезінфікуючими властивостями. Він здатний руйнувати віруси, бактерії, а також впливати на ті мікроорганізми, які стійкі до дії хлору. 

Озон для очищення води застосовується вже більше ста років. 
Вперше для знезараження та дезодорації води озон був застосований в 1898 році в місті Сан Мор (Франція). 

В даний час 95% питної води в Європі і США проходить підготовку з використанням озону. Озонування застосовують також при очищенні стічних вод від фенолів, нафтопродуктів, ціанідів, сульфідів та інших домішок, небезпечних для навколишнього середовища.
    Картинки по запросу "озон"
  • Атмосферний озон відіграє важливу роль для всього живого на планеті. Утворюючи озоновий шар в стратосфері, він захищає рослини і тварин від жорсткого ультрафіолетового випромінювання. Тому проблема утворення озонових дір має особливе значення. Найбільша озонова діра діаметром понад 1000 км вперше була виявлена в 1985 році, на Південній півкулі, над Антарктидою. В наш час існує багато проектів, які направлені на боротьбу з антропогенною діяльністю, яка може призвести до руйнування озонового шару.

Немає коментарів:

Дописати коментар

  ЧОМУ НЕБЕЗПЕЧНІ РТУТНІ ТЕРМОМЕТРИ? Ртуть  – це рідкий метал, який   широко використовується в електротехнічній промисловості та приладобу...